BankNews.ro - The Business Republic

Fitch mentine ratingul pe termen lung al ProCredit Romania la BB+
| Data Publicarii: 13-11-2006

Fitch mentine ratingul pe termen lung al ProCredit Romania la BB+Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung in leu si moneda straina a ProCredit Bank Romania la "BB+" si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in leu si moneda straina la "B", a informat, luni, agentia. Fitch a mai confirmat ratingul individual al bancii la "D/E" si cel de sprijin la "3", cu o perspectiva stabila asupra ratingurilor.

Ratingurile pe termen lung, pe termen scurt si cel de sprijin reflecta probabilitatea ca ProCredit Romania ar putea beneficia de sprijin in caz de nevoie de la cel mai mare actionar, ProCredit Holding AG (PCH). Rating pe termen lung atribuit de Fitch actionarului majoritar este "BBB-", cu o perspectiva stabila.

Agentia de rating considera ca ratingul individual "D/E" descrie profitul mic, totusi in curs de crestere si riscurile de credit si operationale, generate de cresterea rapida a imprumuturilor acordate. Riscurile sunt echilibrate de faptul ca banca beneficiaza atat de expertiza unei retea globale de management a riscurilor, cat si de o performanta "decenta" a imprumuturilor pana in momentul de fata, se spune in raportul Fitch.

Fitch afirma ca tendintade crestere a profitabilitatii bancii continua in 2006, dupa ce anul trecut, ProCredit Romania afisa profituri record. "Acest lucru a fost atins in ciuda cresterii costurilor generate de expansiunea retelei si de nivelul mare de provizioane pentru acoperirea riscului de creditare. Profitabilitatea ar trebui sa creasca, datorita nivelului planificat de crestere a afacerilor, care va duce imbunatatiri in economiile de scala si eficienta", se spune in raportul agentiei.

ProCredit Romania foloseste finantari diversificate si s-a micsorat dependenta de actionari. Totusi, spune Fitch, consolidarea unei baze stabile de depozite bancare este de asteptat sa dureze ceva mai mult, deoarece ProCredit este o prezenta relativ noua in piata. In plus, banca atrage depozite de dimensiuni foarte mici, de la un numar mare de deponenti.

Potrivit definitiilor Fitch, ratingul individual "D" arata o slabiciune de origine interna sau externa, care este legata de profitabilitatea bancii, balanta de plati, management, mediul operational si perspective. Bancile din pietele emergente sunt supuse unui numar mai mare de presiuni externe. Un rating individual "E" reflecta o "banca cu probleme foarte serioase, care necesita sau este posibil sa aibe nevoie de sprijin extern".

La sfarsitul lunii iulie 2006, toate institutiile din grupul ProCredit aveau un portofoliu de credite de 1,8 miliarde de euro, iar depozitele insumau la nivelul intregului grup 1,5 miliarde de euro, din care 80% contineau depuneri sub nivelul de 100 de euro.

ProCredit Bank a fost infiintata in anul 2002 si este singura banca de microfinantare din Romania, care ofera finantare si servicii bancare generale pentru micro-intreprinzatori si pentru intreprinzatorii mici si mijlocii.

Actionarul majoritar al bancii romanesti este ProCredit Holding din Germania, care detine 32,22% din actiunile ProCredit Bank Romania. Commerzbank controleaza 21,03% din capitalul social al bancii romanesti, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are un pachet de 16,53% din actiuni, KFW are 13,21%, International Financial Corporation (IFC) - 12,06%, iar Internationale Projekt Consult are 4,96% din actiunile ProCredit Bank Romania.  Agentia de rating Fitch considera ca PCH si-ar putea mari detinerea pentru a detine pachetul majoritar, in cursul anului 2007.

ProCredit Bank a obtinut, la finalul lui august, un profit dupa impozitare de 550.000 euro, dupa ce anul trecut banca a afisat un profit net de aproape 850.000 euro, pe fondul cresterii creditelor cu 51% pana la 133 milioane euro in acest interval, potrivit oficialilor bancii. La jumatatea acestui an, ProCredit Bank avea un profit net de 329.000 euro.

Banca a inregistrat active de 182 milioane euro la sfarsitul lunii august, in crestere cu 41% fata de nivelul din decembrie 2005. Portofoliul creditelor acordate a crescut cu 51% in primele opt luni ale acestui an, pana la 133 milioane euro, asa incat ponderea creditelor in total active a fost de 73% la finalul lunii august. Volumul depozitelor a fost de 90 milioane euro la sfarsitul lunii a opta in crestere cu 38% fata de nivelul atins la sfarsitul anului trecut.

In ultimele trei luni, ProCredit Bank a deschis cinci noi unitati in orasele Suceava, Ramnicu Valcea, Dabuleni, Constanta si Bucuresti - Chitila. Pana la sfarsitul anului 2006, reteaua ProCredit Bank va ajunge la 29 de sucursale si agentii in toata tara, cu o crestere de peste 70% fata de sfarsitul anului 2005. Reteaua ProCredit Bank are in acest moment 27 de unitati in tara, fiind prezenta in 15 orase, respectiv Bucuresti (opt), Cluj-Napoca (trei), Brasov (doua), Constanta (doua), Craiova, Timisoara (doua), Iasi, Arad, Pitesti, Baia Mare, Braila, Targu Mures, Suceava, Dabuleni si Ramnicu Valcea.

Sursa: NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/7055